Østerby Mølle
Vis på kort
Spliidsvej - Markvej Opført år: ca. 1830
Filmfoto


Anchers hus og Østerby mølle ved Splidsvej. I baggrunden ses Skagen kirke
Maleri af Carl Locher 1901 - Skagens Museum Inv.nr 1492

Beskrivelse:
Østerby Mølle lå på hjørnet af Spliidsvej og Markvej. Møllen havde oprindelig stået i Vesterby, hvor den opførtes i 1830'erne af møllebygger Søren Pedersen fra Mygdal
Møllen erstattede Skagens første mølle som var en Stubmølle, som stod i mange, mange År og hørte til Toldergården. I Byens Historie er den omtalt flere Gange så skulde den repareres, og en Toldforvalter ville have den flyttet, hvad mange af Borgerne var imod, og sådan var der flere Småepisoder om den ene Mølle. Endnu 1806 var den alene, og Kancelliråd Lund skriver da om den

I Skagen gives kun en Vejrmølle, hvilken, når det jævnlig vil blæse, må antages at være tilstrækkelig til Byens Maling.


Skagens første mølle ved Toldergåreden på Tuxens Alle (blev senere flyttet til hjørnet af Spliidsvej og Markvej)

Beskrivelse:
I Skagens Historie kan den spores over 300 År tilbage; Tolder Søren Rasmussen, som kom hertil 1607, var Ejer af Skagens Vejrmølle, og på få Undtagelser nær havde Toldergården og Møllen samme Ejer i over 200 År. 0kring 1800 tilhørte den Strandingskomissionær og Borgerkaptajn Otto Ferslev, der var gift med Maren Sofie, f. Houmann, Steddatter af Købmand Chresten Degn. Ferslev døde 1815 og er begravet i Mindelunden til venstre for Indgangen i et af de tre Gravsteder, der er ført tilbage til deres oprindelige Udseende.
Under Englænderkrigene 1807-14 kom en fremmed Agent Johan Henrik Møller hertil, sendt af en af Datidens mange Kapere. Kort efter Ferslevs Død blev han gift med Enken og flyttede ind i Toldergården som Strandingskomissionær. I dette ægteskab var der to Sønner, som senere er set omtalt, nemlig Paul Møller, Lektor ved Randers Latinskole, og Efraim Møller, Sagfører og Kreditforeningsdirektør i Ringkøbing.

Johan Henrik Møller var en dygtig Mand, der straks gav sig til at forbedre Ejendommen, blandt andet ville han have den dertil hørende Stubmølle, der var brøstfældig (Skyldig), lavet om til en hollandsk Mølle, som i Dag er de mest almindelige; derfor kom Møllebygger Søren Pedersen fra Mygdal hertil og byggede den Mølle, som lå nærmest ved Vejen til den tilsandede Kirke. Hans Håndværk og Beskæftigelse var Årsag til, at han snart fik Navnet Søren Møller.
Mens Byggeriet stod på, blev Gårdens Beboere 1824 angrebet af Tyfus, som bortrev Ejeren og flere Børn, deriblandt Steddatteren Anna Hedvig Ferslev. Deres Grave ses i Dag i Mindelunden ved Siden af Otto Ferslevs. Enken Maren Sofie, f. Homann, blev gift 3. Gang med Skagens Sognepræst, Weise, og fulgte med ham, da han blev forflyttet til Volstrup ved Sæby. Hun solgte Gården til Strandingskomissionær Ibsen (død 1851, begravet i Mindelunden) og Møllen til Søren Møller, som få År efter opførte en hel ny tæt Nord for den, han købte; kort efter knyttedes den ved Salg igen til Toldergården. Den nye Mølle blev indrettet med Savværk, fordi dens driftige Bygmester og Ejer, Søren Møller, ville søge at få noget Gavntræ ud af de mange Træskibe og Trælaster, som i de Tider strandede på Revlerne Skagen rundt. Den Mølle og et nybygget Hus Syd for Toldergården solgte han senere til Købmand Bendtsen, som flyttede dertil med Familie og nedlagde den Forretning, han havde drevet i Ejendommen Fabriciusvej 10.
Bendtsen opdagede snart, at det var for meget med to Møller i Byens vestligste Del, og at Bydelen Østerby blev større og større, særlig i Retning Vest for det hvide Fyr. Derfor flyttede han omkring 1850 sin Mølle i den Retning og lod den rejse igen på Hjørnet af Spliidsvej og Markvej, hvor han drev den i flere År ved Forpagtere, blandt andre sin Søn Hans, senere Postbud Hans Bendtsen. Da Købmand Bendtsen døde, solgte Enken Møllen til den sidste Forpagter, Søren Thy, der kom hertil fra Uggerby-Egnen Nord for Hjørring. Søren Thys Mølle fortsatte i flere År sin for Datidens Skagen uundværlige Gerning: at forvandle Korn til Mel; men efterhånden blev både den og Søren Thy affældige, han forsøgte med en Bestyrer, men det gik ikke, der blev for lidt at bestille, og nogen Tid efter døde Søren Thy, og Møllen gik i Stå.
Sådan stod den i flere År og blev så solgt til Marinus Nielsen "Knurren" ved Tolne, som lod den rive ned 1902 og tog "Indholdet" med sig på Landet.
Kvarteret "Møllevang" har fået sit navn efter denne mølle.

Untitled  

Untitled  


Literatur:

1.
Det svundne Skagen fortæller: Jens Tønnesen: 1945 - 318 Sider
Side 128-134 - Byens Vindmøller og deres ejere


  Top Home - Gå til Forsiden